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Taxpayer's Name: ----------------------- 
Taxpayer's Address: ---------------------------------------------------------------

--------- 
Taxpayer's Identification No ---------------- 
Year(s) Involved: ------------------------ 
Date of Conference: ------------------ 

  

LEGEND: 

Taxpayer   = ----------------------- 
 
Partnership Sub  = --------------------------- 
 
Corporation Sub  = ------------------------------------------------- 
  
Partnership A  = ---------------------------------------------- 
 

ISSUE: 

Whether the land sale contracts between Taxpayer and Partnership A are “home 
construction contracts” as described in section 460(e)(6) of the Code. 

CONCLUSION(S): 

The land sale contracts are not “home construction contracts” as described in section 
460(e)(6), because the Taxpayer is not performing construction contract activities under 
section 460(e)(4) with respect to dwelling units as required by section 460(e)(6)(A).   
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FACTS: 

Taxpayer is a land development corporation.  In the years -------, -------, and -------, 
Taxpayer developed six very extensive planned communities.  Taxpayer developed 
these communities through Corporation Sub and Partnership Sub, Taxpayer’s wholly 
owned subsidiaries.  Corporation Sub and Partnership Sub are the partners in 
Partnership A.  In six separate contracts, Taxpayer contracted to sell residential building 
lots in the six communities to Partnership A.  Each of the six contracts provided, in 
addition to the sale of the real estate, that Taxpayer would provide paved roads, curbs, 
gutters, and utilities (up to the perimeter of the lots) to service the lots.  In addition, three 
of the contracts provided that Taxpayer would provide common amenities and 
recreational facilities for the use of the community homeowners.  Pursuant to the 
development contracts, Taxpayer also graded, cleared, and installed utilities on the lots. 
 
Taxpayer does not build houses or dwelling units in the communities.  Partnership A 
and its subcontractors build the dwelling units in the communities.   
 
Examination concedes that Taxpayer’s contracts are long-term “construction contracts” 
eligible for the Percentage of Completion Method (PCM) of accounting under section 
460(e)(4).  However, the Taxpayer reported its income from its land sale contracts 
under the more favorable Completed Contract Method (CCM), on the theory that its 
construction contracts qualify for the “home construction contract” exception to the PCM 
under section 460(e)(6)(A).   

LAW AND ANALYSIS: 

Statutory Provisions   
 
Section 460(a) generally requires the use of the PCM of accounting for long-term 
contracts.  Section 460(e)(6)(A) excepts “any home construction contract” from the 
general rule requiring use of the PCM of accounting.  A taxpayer performing 
construction services pursuant to a “home construction contract,” defined in section 
460(e)(6)(A), may report income from that construction activity under the CCM of 
accounting.   
 
Section 460(e)(4) defines "construction contract" as "any contract for the building, 
construction, reconstruction, or rehabilitation of, or the installation of any integral 
component to, or improvements of, real property." 
 
Section 460(e)(6)(A) defines "home construction contract" as any construction contract 
if 80 percent or more of the estimated total contract costs (as of the close of the taxable 
year in which the contract was entered into) are reasonably expected to be attributable 
to activities referred to in paragraph (4) with respect to- 
 

(i) dwelling units (as defined in section 168(e)(2)(A)(ii)) contained in buildings 
containing 4 or fewer dwelling units, and 
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(ii) improvements to real property directly related to such dwelling units and 
located on the site of such dwelling units.  

 
For purposes of § 460(e)(6)(A), a “dwelling unit” is defined at Section 168(e)(2)(A)(ii) as 
"a house or apartment used to provide living accommodations in a building or 
structure... ." 
 
Section 1.48-1(e)(1) of the Income Tax Regulations defines a building as “any structure 
or edifice enclosing a space within its walls, and usually covered by a roof…” 
 
We think that the statutory language is clear.  The plain intent of the statute is to provide 
the more favorable CCM of accounting to only taxpayers actually building homes.  
Hence the term home construction contract.  Section 460(e)(6)(A)(i) limits “home” to 
certain types of “dwelling units.”  That limitation is thoroughly consistent with reading 
Congressional intent to limit the exception to taxpayers building houses for home 
buyers, or consumers who dwell in the houses.  Section 460(e)(6)(A)(ii) similarly limits 
the CCM of accounting to improvements “related to such dwelling units and located on 
the site of such dwelling units.”   
 
The statutory language does not contain a specific exception to PCM treatment for land 
sales.  Absent a specific exception or liberalization, a developer’s construction contracts 
related to general land sales are defined in section 460(e)(4) and are subject to the 
general rule (PCM treatment) of section 460(a).   
 
We think that Congress clearly limited the favorable CCM treatment to taxpayers 
actually producing homes, i.e. houses used as consumer dwellings.  It would be 
anomalous to allow the exception that Taxpayer urges:  Taxpayer seeks to defer 
reporting all its income from land sales and development activities until Partnership A 
and its subcontractors complete the last house in very large communities.  Some of the 
communities contain several hundred houses (dwelling units) and could take a decade 
or more to complete.  That deferral is far longer than the CCM deferral permitted for 
individual home builders.  Congress did not specifically except Taxpayer’s sales and 
development activities, nor do we think Congress intended to except those activities 
without saying so as the Taxpayer contends.  In the absence of clearer Congressional 
direction, we interpret the statute literally and the tax benefit narrowly.   
 
Published Guidance  
 
The Service first issued a notice then regulations interpreting “home construction 
contract” under section 460(e)(6).  The notice covers part of the period at issue in this 
case, and the regulations cover the rest of the period.  The notice and the regulations 
are consistent on the issue and compel the same (adverse) conclusion.   
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Notice 89-15, Contracts Entered into before January 11, 2001   
 
Notice 89-15, 1989-1 C.B. 634, elaborates on home construction contracts defined in 
section 460(e)(6). At page 644, the notice states:   
 

Q-43:  What is a ‘home construction contract’ for purposes of section 460(e)? 
 
A-43:  For purposes of section 460(e) the term ‘home construction contract’ 
means any construction contract if 80 percent or more of the estimated total 
contract costs (as of the close of the taxable year in which the contract was 
entered into) are reasonably expected to be attributable to the building, 
construction, reconstruction, or rehabilitation of (i) dwelling units (within the 
meaning of section 167(k) [now section 168(e)(2)(A)(ii)]) contained in buildings 
(with each townhouse or rowhouse treated as a separate building) containing 
four or fewer units, and (ii) improvements to real property directly related to such 
dwelling units and located at the site of such dwelling units.  All costs attributable 
to the building, construction, reconstruction, or rehabilitation under the contract of 
such dwelling units and improvements, and allocable to the contract, including 
costs of materials and land, are taken into account towards meeting the 80-
percent test. 
 
Q-44:  For purposes of the 80-percent tests of Q&A 41 and Q&A 43, can costs 
that a developer expects to incur to construct, build, or install roads, sewers, and 
other common features not located on the sites of dwelling units (‘off-site work’) 
be treated as attributable to dwelling units that the developer is constructing 
under contract? 
 
A-44:  Yes.  Assume, for example, that a developer enters into a contract for the 
construction and sale of a house.  The costs of off-site work properly allocable to 
this contract are treated as attributable to the construction of the house for 
purposes of the 80-percent test. 

 
The answer to Question 44 indicates (“assumes”) that one type of a developer’s off-site 
costs for community improvements qualify for CCM treatment:  only the costs of off-site 
work properly allocable to a “contract for the construction and sale of a house.”  The 
notice does not treat general sales and development costs, not incurred under a 
“contract for the construction and sale of a house”, as attributable to a home  
construction contract for purposes of the 80 percent test of section 460(e)(6).   
 
Regulations, Contracts Entered into on or after January 11, 2001    
 
Regulations under section 460 superseded Notice 89-15.  For contracts entered into on 
or after January 11, 2001 the regulations provide:   
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§ 1.460-3 Long-term construction contracts. 
 
(a) In general. Section 460 generally requires a taxpayer to determine the income 
from a long-term construction contract using the percentage-of-completion 
method described in § 1.460-4(b) (PCM). A contract not completed in the 
contracting year is a long-term construction contract if it involves the building, 
construction, reconstruction, or rehabilitation of real property; the installation of 
an integral component to real property; or the improvement of real property 
(collectively referred to as construction). Real property means land, buildings, 
and inherently permanent structures, as defined in § 1.263A-8(c)(3), such as 
roadways, dams, and bridges. Real property does not include vessels, offshore 
drilling platforms, or unsevered natural products of land. An integral component 
to real property includes property not produced at the site of the real property but 
intended to be permanently affixed to the real property, such as elevators and 
central heating and cooling systems. Thus, for example, a contract to install an 
elevator in a building is a construction contract because a building is real 
property, but a contract to install an elevator in a ship is not a construction 
contract because a ship is not real property. 
 
(b) Exempt construction contracts--(1) In general. The general requirement to 
use the PCM and the cost allocation rules described in § 1.460-5(b) or (c) does 
not apply to any long-term construction contract described in this paragraph (b) 
(exempt construction contract). Exempt construction contract means any— 
 
(i) Home construction contract; and 
 
(ii) Other construction contract that a taxpayer estimates (when entering into the 
contract) will be completed within 2 years of the contract commencement date, 
provided the taxpayer satisfies the $10,000,000 gross receipts test described in 
paragraph (b)(3) of this section. 
 
(2) Home construction contract--(i) In general. A long-term construction contract 
is a home construction contract if a taxpayer (including a subcontractor working 
for a general contractor) reasonably expects to attribute 80 percent or more of 
the estimated total allocable contract costs (including the cost of land, materials, 
and services), determined as of the close of the contracting year, to the 
construction of— 
 
(A) Dwelling units, as defined in section 168(e)(2)(A)(ii)(I), contained in buildings 
containing 4 or fewer dwelling units (including buildings with 4 or fewer dwelling 
units that also have commercial units); and 
 
(B) Improvements to real property directly related to, and located at the site of, 
the dwelling units. 
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(ii) Townhouses and rowhouses. Each townhouse or rowhouse is a separate 
building. 
 
(iii) Common improvements. A taxpayer includes in the cost of the dwelling units 
their allocable share of the cost that the taxpayer reasonably expects to incur for 
any common improvements (e.g., sewers, roads, clubhouses) that benefit the 
dwelling units and that the taxpayer is contractually obligated, or required by law, 
to construct within the tract or tracts of land that contain the dwelling units. 

 
These regulations clearly contemplate that only the party building or producing the 
house has an eligible “home construction contract.”  Treas. Reg. § 1.460-3(b)(ii) 
characterizes the “allocable contract costs” as “including the cost of land, materials, and 
services…”  That is, in a home construction contract, the builder accounts for the cost of 
the land in calculating the builder’s income under the CCM of accounting.  The selling 
developer derives income from the builder’s payments for land and development 
services (builder’s costs). The selling developer realizes this income pursuant to its sale 
contract with the builder, not from the builder’s “home construction contract” with the 
consumer.  The developer should use PCM to account for its land sales income under 
the general rule of section 460(a).   
 
Because the Taxpayer is not performing construction contract activities with respect to 
dwelling units, the Taxpayer’s contracts are not “home construction contracts” defined in 
section 460(e)(6)(A) eligible for the CCM of accounting.  Rather, the Taxpayer’s 
contracts are construction contracts within the meaning of section 460(e)(4).  The 
exception to PCM accounting provided by section 460(e)(6) does not apply to 
Taxpayer’s contracts. 
 

CAVEAT(S): 

A copy of this technical advice memorandum is to be given to the taxpayer(s).  Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. 


