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Corporation   = -------------------------------------------- 
  ------------------------ 

 
Year X Plan =  -----------------------------------------------------------------------------------------
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------- 
 
Year Y Plan = ------------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------ 
 
Year Z Plan =  -----------------------------------------------------------------------------------------
------------------------------------------------------------------------------------------------------------ 
 
Date A =  ------------------ 
 
 
Dear   ------------- 
 

This is in response to a letter dated February 18, 2005, submitted by your 
authorized representative, requesting rulings under sections 162(m) of the Internal 
Revenue Code.  Specifically, a ruling is requested that the Plan Amendment described 
below will not constitute a “change in the material terms of the performance goal” nor 
will it be treated as the grant of a new option.  In addition, you requested a ruling under 
section 409A.  We cannot rule on this issue because this has been designated as an 
area in which ruling letters will not be issued until the Service resolves the issue through 
publication of a Revenue Ruling, Revenue Procedure, Regulations or otherwise.  See 
section 5.02 of Revenue Procedure 2005-3, 2005-1 I.R.B. 118, 126.  The facts, as 
represented, are as follow. 

 
Corporation maintains the Year X Plan, the Year Y Plan and the Year Z Plan 

under which options to acquire the stock of Corporation have been granted to 



 
PLR-110720-05 
 

2 

employees.  The Year Z Plan was approved by Corporation’s shareholders at its annual 
meeting held on Date A.   When the Year Z Plan became effective, the Year X Plan and 
the Year Y Plan (collectively the “Prior Plans”) were amended to cease any further 
awards under those plans.  Options will continue to be granted under the Year Z Plan. 

 
Under both the Year Z Plan and the Prior Plans, option holders can use a “Broker 

Assisted Cashless Exercise Method” to exercise their options.  Under this method, the 
number of option shares having a fair market value equal to the sum of the option 
exercise price and the amount of any required tax withholdings are delivered by the 
Plan to a broker who sells the shares on the market and delivers the sales proceeds to 
the Plan.   

 
Corporation proposes to amend its Prior Plans to permit a “Net Cashless 

Exercise Method” (the “Amendment”).  Under this method, Corporation will withhold 
shares having a fair market value equal to the aggregate exercise price as payment of 
the exercise price plus the amount of any taxes required to be withheld by Corporation 
in connection with such exercise.  An amount equal to the amount of the broker’s 
commission that would have been charged had the option holder exercised pursuant to 
the Broker Assisted Cashless Exercise Method will be paid in cash by the option holder 
to Corporation as part of the exercise.  The Year Z Plan currently permits the Net 
Cashless Exercise Method. 
 
 The Amendment will only apply to nonqualified stock options issued under the 
Prior Plans that had an exercise price that was not less than the fair market value of the 
stock covered by such options at the time of the grant (“Outstanding Options”).  It will 
not apply to any incentive stock options issued under the Prior Plans. 
 
 Following the adoption of the Amendment, Corporation will not require any 
options to be exercised by means of the Net Cashless Exercise Method.  Each option 
holder will have complete discretion as to whether or not to use the Net Cashless 
Exercise Method.  Corporation will not condition an option holder’s eligibility for any 
awards of benefits upon such option holder’s use of the Net Cashless Exercise Method 
as to any option. 
 
 Section 162(a)(1) of the Code allows a deduction for all of the ordinary and 
necessary business expenses paid or incurred during the taxably year in carrying on 
any trade or business, including a reasonable allowance for salaries or other 
compensation for personal services actually rendered. 
 
 Section 162(m)(1) provides that for any publicly held corporation, no deduction 
shall be allowed for applicable employee remuneration with respect to any covered 
employee to the extent that the amount of such remuneration for the taxable year 
exceeds $1,000,000. 
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Section 162(m)(4)(C) excepts from that limit "performance-based compensation" 
that, in relevant part, is payable solely on account of attaining one or more performance 
goals determined by a compensation committee of the board of directors, which is 
comprised solely of two or more "outside directors" and if the material terms under 
which the remuneration is to be paid are approved by a majority of the shareholders. 

  
Under section 1.162-27(e)(2)(vi) of the regulations, grants of stock options and 

stock appreciation rights will satisfy the performance-goal requirement in section 1.162-
27(e)(2) if (i) the grant or award is made by the compensation committee; (ii) the plan 
under which the option or right is granted states the maximum number of shares for 
which options or rights may be granted to any employee during a specific period; and 
(iii) under the terms of the option or right, the amount of compensation an employee 
could receive is based solely upon an increase in the value of the stock after the date of 
the grant or award. 

 
Under section 1.162-27(e)(4)(i), “material terms” include (i) the employees 

eligible to receive the compensation; (ii) a description of the business criteria on which 
the performance goal is based; and (iii) either the maximum amount of compensation 
that could be paid to any employee or the formula used to calculate the amount of 
compensation to be paid to the employee if the performance goal is attained. 

 
Section 1.162-27(e)(4)(vi) provides that once the material terms of a performance 

goal are disclosed to and approved by shareholders, no additional disclosure or 
approval is required unless the compensation committee changes the material terms of 
the performance goal.  If, however, the compensation committee has authority to 
change targets under a performance goal after shareholder approval of the goal, 
material terms of the performance goal must be disclosed and reapproved by 
shareholders no later than the first shareholder meeting that occurs in the fifth year 
following the year in which shareholders previously approved the performance goal. 

 
Based on the information submitted, we rule as follows: 
 
(1) The Amendment, as described above, will not constitute a change in the 

material terms of the performance goal, within the meaning of section 1.162-27(e)(4)(vi) 
of the regulations with respect to Outstanding Options that otherwise qualify as 
performance-based compensation under section 162(m). 
 

(2) The Amendment, as described above, will not be considered the grant of a 
new option for purposes of section 162(m).   
 

Except as specifically ruled on above, no opinion is expressed as to the 
consequences of the transaction described above under any other provisions of the 
Code.  
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This ruling letter is directed only to the taxpayer who requested it. Section 
6110(k)(3) of the Code provides that it may not be used or cited as precedent. The 
taxpayer should attach a copy of this ruling to the next federal income tax return it files. 

 
In accordance with the Power of Attorney on file with this office, a copy of this 

letter is being sent to your authorized representatives. 
 

 
Sincerely yours, 

 
 

_______________________________      
ROBERT B. MISNER 
Senior Technician Reviewer   
Executive Compensation Branch 
Office of the Division Counsel/Associate Chief 
Counsel (Tax Exempt and Government 
Entities) 

 
  
 
Enclosure: 

Copy for 6110 purposes 


