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DEPARTMENT OF THE TREASURY
INTERNAL REVENUE SERVICE
WASHINGTON, D.C. 20224

AUG T8 2005

TAX EXEMPT AND
GOVERNMENT ENTITIES
DIVISION

U.l.L. 408.03-00
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Legend:

Taxpayer A o= Rk kR Ak Rk
Taxpayer B = dkddRk kR dok
IRA X = KkkARARRERR kAR KA AR
Bank C — FkkrkR Rk k kKR k Rk k ,
Account J m kdddedkdk kb
Individual M R L L L e
Amount D o ke ek ok e ek ek
Amount E A s T e
Amount F = Fhkkdkdk kR ko dk
Amount G = bk ko
Amount H = kR Rk kR k kA
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Dear :

This is in response to your letter dated May 24, 2005, as supplemented by
correspondence dated July 15, 2005, submitted on your behalf by your
authorized representative, in which you request a waiver of the 60 day rollover
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requirement contained in section 408(d)(3) of the Internal Revenue Code (the
I‘COde”). .

The following facts and representations have been submitted under penalties of
perjury in support of your request.

Taxpayer A, who is eighty-two years old, maintains an individual retirement
arrangement, IRA X, with Bank C. In January 2004, Taxpayer A was notified by
Bank C that the required minimum distribution amount for 2004 from IRA X was
Amount E. Taxpayer A requested Bank C to transfer Amount F (Amount E
rounded up) in two installments to Account J, a personal account he also
maintains with Bank C. Documentation submitted by Taxpayer A shows that
Bank C transferred the first installment in the amount of Amount G (half of
Amount F) to Account J on January 15, 2004, and transferred the second
installment in the amount of Amount G to Account J on May 28, 2004.

In January 2005, Taxpayer A’s accountant discovered that Bank C made an error
when it determined that Taxpayer A’s required minimum distribution amount for
2004 was Amount E. On March 22, 2005, Individual M, Bank C’s Managing
Director, notified Taxpayer A, in writing, that Bank C had incorrectly calculated
the required minimum distribution amount by using the wrong life expectancy
table which resulted in an excess distribution of Amount D from IRA X in 2004.
Bank C used the Uniform Lifetime Table instead of the Joint and Last Survivor
Expectancy Table in calculating Taxpayer A's required minimum distribution
amount for 2004. Taxpayer A’s required minimum distribution amount for 2004
should have been Amount H, which is less than Amount E. The excess
distribution, Amount D, has not been used by Taxpayer and continues to be held
in Account J as supported by account statements submitted by Taxpayer A what
show that Account J has consistently maintained a balance in excess of one
million dollars.

Based upon the foregoing facts and representations, you request that the Service
waive the 60 day rollover requirement with respect to the distribution of Amount

D from IRA X.

Section 408(d)(1) of the Code provides that, except as otherwise provided in
section 408(d), any amount paid or distributed out of an IRA shall be included in
gross income by the payee or distributee, as the case may be in the manner
provided under section 72 of the Code.

Section 408(d)(3) of the Code defines and provides the rules applicable to IRA
rollovers.
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Section 408(d)(3)(A) of the Code provides that section 408(d)(1) of the Code
does not apply to any amount paid or distributed out of an IRA to the individual
for whose benefit the IRA is maintained if-

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an IRA for the benefit of such individual
not later than the 60™ day after the day on which the individual
received the payment or distribution; or

(i) the entire amount received (including money and any other
property) is paid into an eligible retirement plan (other than an
IRA) for the benefit of such individual not later than the 60" day
after the date on which the payment or distribution is received,
except that the maximum amount which may be paid into such
plan may not exceed the portion of the amount received which is
includible in gross income (determined w1thout regard to section

408(d)(3)).

Section 408(d)(3)(B) of the Code provides that section 408(d)(3) does not apply
to any amount described in section 408(d)(3)(A)(i) received by an individual from
an IRA if at any time during the 1-year period ending in the day of such receipt
such individual received any other amount described in section 408(d)(3)(A)(i)
from an IRA which was not included in gross income because of the application
of section 408(d)(3). ‘

Section 408(d)(3)(D) of the Code provides a similar 60-day rollover period for
partial rollovers.

Section 408(d)(3)(1) of the Code provides that the Secretary may waive the 60-
day requirement under sections 408(d)(3)(A) and 408(d)(3)(D) of the Code where
the failure to waive such requirement would be against equity and good
conscience, including casualty, disaster, or other events beyond the reasonable
control of the individual subject to such requirement. Only distributions that occur
after December 31, 2001, are eligible for the waiver under section 408(d)(3)(l) of

the Code.

Rev. Proc. 2003-16, 2003-4 |.R. B. 359, provides that in determining whether to
grant a waiver of the 60-day rollover requirement pursuant to section 408(d)(3)(1),
the Service will consider all relevant facts and circumstances, including: (1)
errors committed by a financial institution; (2) inability to complete a rollover due
to death, disability, or hospitalization, incarceration, restrictions imposed by a
foreign country or postal error; (3) the use of amount distributed (for example, in
the case of payment by check, whether the check was cashed); and (4) the time
elapsed since the distribution occurred.
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Documentation submitted in this case shows that Taxpayer A received an excess
distribution in the amount of Amount D from IRA X in 2004 based on an error
committed by Bank C when it incorrectly calculated Taxpayer A’s required
minimum distribution amount for 2004 by using the Uniform Lifetime Table
instead of the Joint and Last Survivor Expectancy Table. Taxpayer A did not
intend to take a distribution of Amount D from IRA X. Amount D was distributed
to Taxpayer A based on an error Bank C made when it calculated the amount
Taxpayer A was required to receive from IRA X in 2004. Taxpayer A relied on
Bank C to accurately determine the minimum amount he was required to take
from IRA X in 2004 and assumed that Amount E, as calculated by Bank C, was
the correct amount he should have received from IRA X for 2004. Taxpayer A
had no reason to suspect that Amount D had been distributed in error and did not
become aware that an error had been committed in the calculation of his required
minimum distribution amount until January 2005, which was beyond the 60-day
rollover period applicable to the distribution of Amount D from IRA X.

Documentation submitted by Taxpayer A shows that Amount D was deposited
into Account J and continues to be held in that account. In this case, the
continuation of payments from IRA X based on using the correct life expectancy
table to calculate the required minimum distribution amount would guarantee
Taxpayer A retirement income over his life expectancy. Therefore, pursuant to
section 408(d)(3)(l) of the Code, the Service hereby waives the 60-day rollover
requirement with respect to the distribution of Amount D from IRA X. Taxpayer
A is granted a period of 60 days from the date of this ruling to contribute Amount
D to an IRA. Provided all other requirements of section 408(d)(3) of the Code,
except the 60-day requirement, are met with respect to such contribution,
Amount D will be considered a rollover contribution within the meaning of section
408(d)(3) of the Code.

This ruling does not authorize the rollover of amounts that are required to be
distributed to Taxpayer A by section 401(a)(9) of the Code.

This ruling assumes that IRA X satisfies the qualification requirements of Code
section 408 at all times relevant to this transaction.

No opinion is expressed as to the tax treatment of the transactions described
herein under the provisions of any other section of either the Code or regulations,
which may be applicable thereto.

This ruling is directed only to the taxpayer that requested it. Section 6110(k)(3) of
the Code provides that it may not be used or cited by others as precedent.
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If you have any questions concerning this ruling, please contact

**************************************SE .T. EP. RA.T2
Sincerely yours,

Joyce E. Floyd, Manager
Employee Plans Technical Group 2

Enclosures:

Deleted copy of letter ruling
Notice 437




